Mat på bål

Månedens tema i oktober

Vi nordmenn har alltid vært glade i å komme oss ut på tur. Både til fjells, til skogs og ved store og små vann. En fellesnevner for alle disse turene er måltidene, og hva er vel bedre enn å samle seg rundt et bål og lage god mat på tur? Den beste turmaten handler ikke bare om at vi skal bli gode og mette, det handler også om å skape en god stemningsfølelse under turen. Det kan være en fantastisk familieopplevelse for både unge og eldre å sitte rundt et bål sammen og spise god mat.  


Vi har alle våre forskjellige matfavoritter som man vil ha på bålet. Noen griller med grillspyd, noen bruker aluminiumsfolie rundt maten, noen bruker kjeler som man kan varme opp gryter eller supper, og andre bruker stekepanner til å f.eks. steke pannekaker. Mulighetene er mange! Her kommer det noen praktiske tips og triks til hvordan man kan skape en hyggelig bålpause på tur 😊 
 
Praktiske tips 


-Mellom 15.april og 15.september er det generelt bålforbud i Norge, men selv om vi nå er i perioden vi ikke har bålforbud skal du alltid vurdere forholdene rundt deg om det er forsvarlig å fyre opp et bål. 


-Finn en lun plass med lite vind og hvor det ikke er for tørt, og at det i tillegg ikke er vegetasjon eller andre tennbare ting i nærheten av bålet.  


-Hvis du ikke allerede har med tørr ved, så samle sammen tørr kvist og bark dere har funnet på turen og i området. Husk å ta med fyrstikker, gjerne også litt avispapir. Også kan det noen ganger være greit å ta med tennbriketter for å være litt mer på den sikre siden til å klare å få tent bålet.  


-Selv om mange er veldig glad i smaken av røyk og flammer, så lønner det seg å vente med å legge maten på bålet til de verste flammene har gitt seg (Med unntak av mat og drikke som skal koke i kjeler).  


-Vær godt forberedt på det skal ta med deg av utstyr til matlaging. Har du med rett utstyr er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage på bålet! 
 
God båltur! 
 
Kilder: 
https://www.matprat.no/artikler/tema/mat-pa-bal/ 
https://norskfriluftsliv.no/fem-tips-til-smakfull-mat-pa-balet/ 
 

Tilbake til hovedside